Zaalhockey

Elk jaar, als de eerste helft van de veldcompetitie ten einde komt en de winterstop voor de deur staat, maken veel teams zich op voor de zaalhockeycompetitie. De zaalhockeycommissie is ook nu al gestart met voorbereidingen voor seizoen 2016-2017.

Sinds het zaalhockeyseizoen 2015-2016 wordt er bij HV Myra ook in de zaal geselecteerd. De afgelopen jaren is tijdens de zaalcompetitie namelijk gebleken dat steeds meer clubs het zaalhockey serieus aanpakken. Myra heeft ervoor gekozen om met die trend mee te gaan en selecties te houden onder de topteams. Van het eerste en tweede team worden uiteindelijk drie teams gevormd. Helaas is de jongenslijn dit jaar niet op alle fronten groot genoeg gebleken om selectieteams te vormen. Seizoen 2016-2017 gaan alleen de meisjes top-teams selectie doen.
Ondanks dat je van zaalhockey veel leert waar je ook in het veld gebruik van kunt maken, is het een gegeven dat er spelers zijn die in het veld kunnen floreren, maar in de zaal misschien niet volledig tot hun recht komen en vice versa. Het is daarom goed om te weten dat de zaalselectie op geen enkele manier consequenties heeft voor het verdere verloop in de veldcompetitie. Na de zaalcompetitie gaat iedere speler weer terug naar het veldteam waar vóór de zaalcompetitie in gespeeld werd.

Tijdens de ALV van 10 september 2015 is het zaalhockeyplan 2015-2016 aangenomen. In dit plan is wat betreft opzet en kosten een onderscheid gemaakt tussen selectieteams (8 x trainen, € 75,- contributie) en breedteteams (6 x trainen, € 55,- contributie). Bij de selectieteams werken we waar mogelijk met schaduwteams. Deze schaduwteams staan tussen de topteams gepositioneerd. Zij dragen de naam 12. Deze 12 moet worden gezien als een combinatie van het 1e en het 2e veld team, vandaar deze naamgeving. Als voorbeeld: MA1, MA12 en MA2. Deze drie teams worden gevuld door de eerste twee veldselectie teams. In dit voorbeeld gaan de meisjes A1 en meisjes A2 veldteams selectie doen om de MA1, MA12 en MA2 te vullen in de zaalcompetitie. Dit resulteert voor het zaalhockeyseizoen 2016-2017 in de volgende teamopgave:

MA1 MB1 MC1 MD1 JA1 JB1 JC1 JD1
MA12
MB12 MC12 MD12 JA2 JB2 mix JC2 mix
JD2
MA2 MB2 MC2 MD2

JD3

MB3
MC3
MD3

JD4

MB4
MC4
MD4

JD5

MC5
MC6

MD5

De blauw gekleurde teams doen GEEN selectie en gaan met het gehele team de zaal in. De zwart gekleurde teams doen wel selectie. De jongens top-teams, 1ste en 2 team, krijgen wél net als de selectie teams 8 uur training.

Selectieprocedure

De nieuwe opzet voor de selectie van de top zaalhockeyteams die in onderling overleg tussen de TC Jeugd en de Myra Hockey Academy tot stand is gekomen ziet er als volgt uit en geldt voor seizoen 2016-2017 enkel voor de meisjes topteams:

•Zaalteam 1 zal worden gevormd uit de beste speelsters van het eerste veldteam.
•De overgebleven speelsters uit het eerste veldteam zullen worden geplaatst in het zaalteam 12.
•Zaalteam 12 zal worden aangevuld met de beste speelsters uit het tweede veldteam.
•De resterende speelsters uit het tweede veldteam worden geplaatst in zaalteam 2
•Een selectie zaalteam zal uit maximaal 12 speelsters (inclusief keeper) bestaan.

De trainer/coaches van de selectieteams zullen op basis van de zaaltrainingen uiterlijk 27 november de selectie en indeling van de speelsters bekendmaken. Deze indeling zal worden getoetst en kan zo nodig worden bijgesteld door de Myra Hockey Academy.

Na de selectiedagen heb je nog ongeveer zes trainingen met je nieuwe zaalteam. Deze trainingen vinden doordeweeks en in het weekend plaats bij Sportcentrum VU op Uilenstede. De zaal zal tijdens deze trainingen bij de selectieteams steeds gedeeld worden met een ander selectieteam. De jongens top-teams trainen met eigen team 8 uur in een hele zaal. De overige teams (de blauwe teams) trainen in totaal ongeveer zes keer voor en tijdens de zaalcompetitie.

Wat heb je nodig voor zaalhockey
- Zaalhockeystick
- Zaalhockeyhandschoen
- Indoor schoenen (kunnen gymschoenen zijn, in ieder geval geen zwarte zool!)
- Bitje
- Scheenbeschermers
De stick en handschoen in de zaal zijn anders dan die van het veld. De stick is veel lichter en dunner (er mag namelijk niet geslagen worden in de zaal) en de handschoen is groter en beschermt de vingers helemaal. Verschillende sportzaken (o.a. Jawa sport) hebben vaak goede aanbiedingen.

Start competitie

De zaalhockeycompetitie start meestal direct na de laatste veldwedstrijd, in begin december. Het wedstrijdschema wordt in de week van 14 novemebr bekend gemaakt en kun je vinden in de KNHB Standenmotor, de Myra app of op de website.

De trainingsuren worden gekoppeld aan het wedstrijdschema. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met wedstrijdweekenden, feestdagen, trainers, etc.
Het trainingsschema zal voor de start van de competitie op de site gepubliceerd worden, of door de teambegeleiders worden verspreid.

Ook zullen voor de start van de competitie bij verschillende clubs scheidsrechtersbijeenkomsten zijn. Daar heeft het wedstrijdsecretariaat een bericht over geplaatst op de site. Op deze avond geven bondsscheidsrechters veel informatie over fluiten in de zaal. Ieder team moet per wedstrijd één scheidsrechter leveren, het isdus van belang dat meerdere ouders de regels in de zaal kennen.

De materiaalcommissie heeft onlangs online de teams benaderd en ballentassen in de lockers geplaatst.

Ieder team zal gedurende de zaalcompetitie 1 of meerdere keren "zaaldienst" hebben. Dit betekent dat je als team verantwoordelijk bent voor het reilen en zeilen van een aantal wedstrijden en ook voor de zaal en kleedkamers. In de standenmotor is te zien wanneer je zaaldienst hebt als team. Informatie over zaaldiensten vind je HIER

Informatie over zaalhockey in het algemeen vind je HIER

Benieuwd naar de spelregels in de zaal? Check ze HIER

Informatie over het Myra jeugdbeleid rond zaalhockey vind je HIER